JASPER EN TESS VAN DER VELDEN

 

Ik ben Jasper van der Velden en ik woon met mijn vriendin Miranda en dochter Tess in Hengelo.
Ik ben lid van PV de Snelvlucht in Hengelo en ben mijn hele leven al in aanraking met de duivensport, omdat mijn vader ook duiven heeft.
In mijn jeugd ben ik begonnen met de duivensport, omdat mijn vader vanwege zijn werk te weinig tijd voor de duiven had. Echt goede resultaten heb ik toen helaas niet behaald.
Rond m'n 16e kwamen er naast de duivensport andere interesses en hebben mijn vader en ik besloten dat mijn vader zelf de duiven weer zou gaan verzorgen, zodat ze weer de aandacht zouden krijgen, die nodig is.

Toen Miranda en ik na een paar jaar verkering besloten te gaan samenwonen in Borne, wist ik dat er ook weer duiven zouden komen. Niet meteen, maar na een paar jaar wel weer.
Dit ging niet helemaal volgens plan, want we woonden er nog geen maand en m'n vader gaf aan minder duiven te willen gaan houden en had daardoor een hokje over; Ik mocht het komen halen of hij ging het verkopen.
Zo'n kans kon ik niet laten lopen en iets later stond het hok ook achterthuis.
Een mooi hok van vier bij twee meter, twee afdelingen met aan de ene kant ruimte voor 12 vliegkoppels en aan de andere kant ruimte voor de jongen.
Het duivenbloed gaat dan toch waar het niet gaan kan: Als er een hok staat, moeten er ook duiven in. Dus maar een paar koppels van m'n vader overgewend.
Dan kom je dus bij het volgende: Als er duiven in zitten, kunnen ze ook wel mee. En zo ben ik weer begonnen met vliegen.
Toen er een fatsoenlijk hok moest komen voor de jongen heb ik tussen het hok en de schuur een ren van twee bij twee meter gebouwd en zodoende had ik een hokje over voor de duivinnen en kon ik beginnen met het spelen op weduwschap.
Omdat ik ook verder wou met m'n duiven, heb ik hier en daar iets bijgekocht en daar moest dan ook ruimte voor komen. Dus ook aan de andere kant een ren erbij, deze meet één bij twee meter, met daarin ruimte voor 8 kweekkoppels.
Nadat ik daar twee jaar in de staart van de uitslag in de vereniging heb meegevlogen kregen we de kans een vrijstaand huis te kopen in Hengelo.
De tuin daar is 10 meter breed en dus kon er ook 10 meter hok te komen staan.
Een van de eerste dingen die we daar gedaan hebben, was het storten van de fundering van het duivenhok en daarna direct het aangepaste hok verhuist naar Hengelo.
Als basis weer genomen het oude vier bij twee meter hok en daar op verder gebouwd. De kap is gedraaid met de lange zijde naar voor, zodat ik de duiven kan zien zitten. Er is zes meter bij de kap aangekomen om er één geheel van te maken.
de jonge duivenren is verhuisd naar de andere kant, met daarnaast een halletje van één meter voor de klok, voer enz.
Daarnaast zit nu de kweekren van 3 meter, zodat er nu plaats is voor 16 weduwnaars, 40 jonge duiven en 17 kweekkoppels.

Ook hier is de intersse voor de duiven niet aan Tess voorbij gegaan en in 2017 en 2018 hebben we samen in combinatie gevlogen, dit vanwege de leeftijd van Tess en in 2019 is Tess echt voor zich zelf gaan vliegen met Jonge duiven en vanaf 2020 ook met 4 koppels oude duiven.

Dit resulteerde in 2019 in een paar mooie kampioenschappen waaronder 7e Generaal Aangewezen Afd 9 Jeugd.

En in 2020 3e Generaal aangewezen Jong in de vereniging en 58ste Aangewezen Midfond, 47ste aangewezen Jonge duiven en 81ste Duifkampioen Jonge duiven bij de NPO Jeugd.